vrijdag 7 december 2007

Over mij en mijn onderwerp

Hallo, ik ben Ilse!

Ik maak deze blog met Octoclubs van onze school!
Dan zit iedereen bij een club met een onderwerp en dan ga je
elke vrijdag middag iets leuks doen over dat onderwerp.
Ik zit bij de blogclub we maken dus allemaal een blog.
We moeten allemaal een onderwerp kiezen.
De een heeft het menselijk lichaam, de ander doet het over een olifant.
Ik doe het over de pinguïn! Ik heb de pinguïn gekozen omdat ik die
dieren heel mooi en grappig vind, en ik vind de kleuren zwart en wit erg mooi.
Ik vind pinguïn's ook interessant.
Dit was het, Veel plezier op mijn blog!!
















Duiken

Je kunt zelf testen waarom pinguïns beter duiken dan andere watervogels.Zet twee lege blikjes in de gootsteen of in bad en doe in één ervan zand. Het pinguïnlichaam is vergelijkbaar met het blikje met zand. Deze is zwaarder en zal verder in het water zakken.Duw beide blikjes tegelijkertijd langzaam naar beneden. Door langzamerhand de druk op de blikken te vergroten, wordt het makkelijker het volle blik in het water te duwen. Logisch dat het voor een pinguïn eenvoudiger is om te duiken dan voor een lichtere vogel. Het is ook gemakkelijker om onder water te blijven. Lichte vogels zoals de eend, drijven hoog op het water. Ze kunnen slechts hun poten gebruiken om te zwemmen. De zwaardere pinguïn ligt veel dieper in het . water en kunnen hun sterke vleugels gebruiken om zich voort te bewegen. Dat is één van de oorzaken waardoor inguïns zo snel kunnen zwemmen. Het lichaam van een pinguïn lijkt op een onderzeeër. De gestroomlijnde vorm stelt. het dier in staat om soepel door het water te schieten.

Pinguïn baby's

Pinguïnbaby's worden op dezelfde manier geboren als andere vogels, ze komen uit een ei. Omdat vogeleieren niet in zee gelegd kunnen worden, moeten de volwassen pinguïns aan land gaan om een kuiken te krijgen. De meeste pinguins bouwen een nest en leggen hun eieren daarin. Net als andere vogels zitten ze op eieren en houden ze die warm totdat ze uitkomen. Als de kleintjes er eenmaal zijn, besteden de pinguinouders de meeste tijd aan het zoeken naar voedsel voor hun kuikens. De meeste vrouwtjes hebben twee kuikens per jaar, al worden er soms drie eieren gelegd. De konings- en keizerspinguins gedragen zich niet altijd zoals de andere pinguins.
De meeste pinguïns keren ieder jaar terug naar dezelfde plaats om jongen te krijgen. Sommige zwemmen duizenden kilometers om er te komen. Ze gebruiken waarschijnlijk de zon als gids.
Keizers- en koningspinguïns bouwen geen nesten. In plaats daarvan dragen ze hun eieren mee op hun voeten. Nadat de eieren zijn uitgekomen, dragen de vaders en moeders de jongen bij toerbeurt. Als het kouder wordt, kunnen zowel eieren als kuikens bedekt worden met een huidflap die ze warm houdt.
Sommige pinguïnsoorten die in vrij warme streken leven, maken hun nest in een hol in de grond. Daar zijn de pinguïnbaby's veilig voor aanvallen van roofdieren.
In koudere streken groeien vaak geen planten die geschikt zijn om er een nest van te maken. De pinguins verzamelen dan stenen als bouwmateriaal voor hun nest.
De jongen van de keizerspinguïn komen ter wereld onder barre weersomstandigheden. De vrouwtjes leggen hun eieren tijdens de koudste maanden van de Arctische winter. Daarna keren ze terug naar zee. De mannetjes houden de eieren op hun voeten en bebroeden ze gedurende twee zeer koude maanden. Al die tijd eten ze niet. Om warm te blijven kruipen ze dicht bij elkaar. Er zijn soms sneeuwstormen met snelheden van meer dan 150 km per uur, waarbij de temperatuur extreem laag kan worden. Als de eieren zijn uitgekomen keren de vrouwtjespinguins terug.
Pinguïnbaby's hebben altijd honger. Hun ouders moeten elke dag vele keren naar de oceaan om voldoende vis te vangen. De ouders voeden hun kuikens soms bijna 1 kg vis per uur.
De mannetjes komen meestal het eerst aan bij het nestgebied. Als de vrouwtjes een paar dagen later komen, groeten de partners elkaar eerst met een kleine ceremonie. Adéliepinguïns steken gewoonlijk hun snavel in de lucht en spreiden hun vleugels om elkaar te begroeten.